Cudowna moc zielonych dodatków w naszej kuchni

Niektóre gospodynie, gotując na co dzień posiłki dla rodziny, stosują zazwyczaj gotowe, kupione w sklepie przyprawy w torebkach, których głównym składnikiem jest sól. Ponadto posiadają w sobie liczne konserwanty oraz substancje chemiczne, wzmacniające smak czy zapach, jednak posiadają tylko kilka procent suszonych warzyw. Owszem, jakiś tam smak dają, jednak nie posiadają praktycznie tego rodzaju przyprawy żadnych pożytków dla zdrowia, a wręcz odwrotnie: sztuczne dodatki odkładają się na przykład w stawach, powodując z czasem ich stany zapalne. A przecież są wspaniałe, zielone przyprawy, które zawierają w sobie niepowtarzalny smak i zapach, ponadto maja wspaniałe właściwości poprawiające stan zdrowia człowieka. Do podstawowych zielonych dodatków kuchennych należą: natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha, koperek, bazylia, seler (nać i korzeń) oraz estragon. Ten ostatni zawiera chociażby enzymy trawienne, znakomicie pomagające w trawieniu różnego rodzaju mięsa. Ponadto estragon oczyszcza nasz organizm z różnego rodzaju toksyn. Z kolei bazylia działa bardzo pozytywnie na nasz układ pokarmowy, likwiduje wzdęcia, ma ponadto działanie uspokajające i poprawiające nastrój. Seler naciowy zawiera w sobie szereg olejków eterycznych, które pobudzają procesy trawienne, zawiera ponadto bardzo liczne witaminy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: